1/3/09

Les invasions bàrbares

Contràriament al que molta gent pensa, el segle XX no ha estat particularment sagnant. Les guerres han generat 100 milions de morts. Aquesta és una xifra generalment acceptada. Afegeix 10 milions pel Gulag Rus. La màfia xinesa, no ho sabrem mai, però comptem amb 1 milió. Això ens suma uns 130 milions de morts. No és molt impressionant.

Pensem que al segle XVI els espanyols i els portuguesos han aconseguit, sense cambres de gas ni bombes, fer desaparèixer 150 milions d'indígenes d'Amèrica Llatina. És molta feina matar 150 milions de persones. Podríem dir que tenien el suport de la seva església, però igualment és molta feina. A tal punt que a Amèrica del Nord, els holandesos, anglesos, francesos i, eventualment, els americans, es van inspirar i van degollar, a la vegada, uns altres 150 milions. Això arriba a 300 milions de morts en total. I tot això sense el mínim Museu de l'Holocaust.

La història de la humanitat, una història d'horrors.

4 comentaris:

  1. quanta raó.

    T'hauries de llegir "Áfricas", ni t'imagines com tenim d'oblidades les guerres dels qui viuen per aquí baix...

    avui al tren m'havia de tapar la cara dels horrors que llegia, i mira que no ho veia.

    ResponElimina
  2. doncs sí.. i el pitjor és que sembla que molts polítics no tinguin en compte aquesta història d'horrors i estiguin disposats a començar noves guerres sense pensar en com poden acabar xD

    de fet havia vingut a llegir l'entrada pensant que parlaries de la pel·lícula que porta el mateix nom, pero bé, no he quedat decepcionada jaja!

    *

    ResponElimina
  3. Carai carai, en forma de números sembla que la tragèdia perd magnitud...
    De tots aquests només quatre surten a la tele i als llibres d'història.

    Bé, primera visita al teu blog i m'agrada força. Espero anar-te llegint. M'ha sorprès enormement veure'm al teu bloglist. Evidentment t'acabo d'afegir al meu.

    Apa doncs, salut!

    ResponElimina
  4. la història de la humanitat és ben trista... i sembla que per no sentir-nos culpables, mirem cap a una altra banda. I això és el més trist!

    Un petó!

    ResponElimina